Tjenestedesign i Norge

En oversikt over byråer, konsulenthus og bedrifter som ansetter tjenestedesignere — For studenter

Theodor Henriksen
6 min readMay 13, 2019

Det er ikke så lett å navigere seg rundt i jungelen av designbyråer, konsulenthus og arbeidssteder rundt om i Norge — særlig ikke når man er student. Derfor har jeg samlet opp noen av de stedene man kan jobbe, og hva de ulike jobbene innebærer.

Først — Er du tjenestedesigner? I Norge har vi to rene tjenestedesignutdanninger foreløpig. Det er 5-årig proffersjon fra Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo, men fra og med 2018 har også Høgskolen Kristiania tilbud om bachelor i tjenestedesign. Når det er sagt er det mange som også jobber som tjenestedesignere, selv uten den formelle utdannelsen. Og det er så klart helt innafor! Disse har ofte en bakgrunn fra andre designdisipliner, og har lang og god erfaring med designdrevne måter å jobbe på. Med andre ord har designkompetanse godt inn under huden — og det er kanskje det viktigste!

Skillet mellom konsulenthus og byrå er ikke alltid så veldig tydelig. Noen av eksemplene som følger under kan nok også kategoriseres som begge deler. Konsulenthus har ofte et rykte på seg for å være enten tekniske eller økonomisk fokusert — selv om dette stemmer i noen tilfeller, er det allikevel mange konsulenthus som er svært dyktige på design som metode. Byråer har noen ganger også et negativt rykte med å være kompromissløse eller fokusere for mye på det faglige.

Man la oss si at du er ferdig med å studere og klar for en jobb — Hva skal du gjøre da?

Konsultent — Leverer kompetanse

Konsulenthus lever av kompetansen til sine ansatte. Det du har er din kunnskap, din evne til levere og måten du samhandler med kundene dine. Som konsulent jobber man gjerne ute hos kunden – altså i kundens lokaler. Noen ganger kan man være alene ute hos kunde eller man kan jobbe i et tverfaglig team med andre designere, forretningsrådgivere og utviklere. Noen få konsulenthus har bonus eller lønn basert på faktureringsgrad (altså hvor mange timer du kan fakturere en kunde).

Fordeler: Ved å jobbe som konsulent jobber man ofte er ganske selvstendig og får et større ansvar. Du kan ofte jobbe i team. Du får store muligheter for å jobbe med mange forskjellige kunder, både privat og offentlig. Faglig er det mange konsulenthus som har egne fagforum med egne faggruppemøter. Som konsulent er lønningene ofte høye.

Ulemper: Både i byrå og som konsulent jobber man på vegne av andre. Du skal sørge for at din kunde får det beste mulige resultatet, så går du videre. Man kan også oppleve at prosjektet blir stoppet, eller at du bytter prosjekt, eller at en annen leverandør tar over ditt prosjekt. Man kan også oppleve å ha en uforutsigbarhet i arbeidssted om man jobber hos ulike kunder med kort mellomrom.

Byrå — Leverer tjenester

Byråer har gjerne komplette tjenester de leverer. Det er ikke så ulikt et konsulentbyrå, men der konsulentbyråene kan tilby deg som enkeltperson, vil byrået heller levere en tjeneste — hvor roller er viktigere enn personer. Som ansatt i byrå jobber man gjerne i team med andre designere, eller tverfaglige team. Mange sitter “hjemme” hos byrået når de jobber for kunder. Noen har anledning inviterer kundene sine “hjem” til byrået, og jobber med de der.

Fordeler: Byråer har ofte en svært tydelig kultur, en prosess og arbeidsmetode. Du er gjerne tett på andre med lik bakgrunn, og man har ofte uformelle faglige diskusjoner.Menge byråer jobber ofte fra sitt eget kontor, altså har du en forutsigbarhet i arbeidssted.

Ulemper: Akkurat som konsulenter jobber man både i byrå og som konsulent på vegne av andre. Du skal sørge for at din kunde får det beste mulige resultatet, så går du videre. Det at et byrå har en egen prosess kan virke begrensende — og kan til og med hindre byrået i å få oppdrag. Hvis byrået er prinsippfast på å selge team eller sin egen prosess og metode, er det ikke alle kunder dette passer for. I likhet med konsulentprosjekter kan man også oppleve at prosjektet blir stoppet, eller at du bytter prosjekt, eller at en annen leverandør tar over ditt prosjekt.

Fast ansatt i bedrift

Først av alt, som ansatt i byrå eller som konsulent er man like fult fast ansatt. Men om du er fast ansatt i en bedrift er du altså det man kan kalle for en internt ansatt, eller “inhouse”. Det sier kanskje seg selv, men da jobber du utelukkende med det den bedriften gjør. Når det er sagt kan det være svært mye forskjellig — og mange bytter også jobb internt i organisasjonen.

Fordeler: Du kan følge et prosjekt fra start til slutt — og når det er ferdig er du tett på resultatet og kan følge hva det har bidratt med, hva man bør endre og hva som kan gjøres annerledes neste gang på en helt annen måte enn som konsulent eller byråansatt. Du får grave deg ned i et emne eller en sektor og blir en skikkelig ekspert på dette området. Mange konsulenthus setter stor pris på erfaring fra å være internt ansatt et sted.

Ulemper: I byråer og konsulenthus har man ofte flere fageksperter samlet, og siden man lever av kunnskap og å være oppdatert er det ofte at faglig påfyll er en høyere prioritet hos byrå og konsulenthus. Noen kan også kjenne på en rastløshet av å jobbe innenfor samme tematikk over lengre tid. Det kan også være færre med samme bakgrunn som deg i en bedrift enn i et konsulenthus eller byrå.

Dette er kun ment som et veiledende innlegg, for å få studentene ved Høgskolen Kristiania til å begynne å navigere seg rundt i Designverdenen i Norge.

Er du enig eller uenig i noen av beskrivelsene av konsulent- eller byråene? Gi lyd! Har du noen å tilføye til lista? Gi meg beskjed, så legger jeg til!

Disclaimer: Artikkelforfatteren er for tiden ansatt ved Universitetet i Agder, samt eier og driver av et eget foretak.

--

--

Theodor Henriksen

Head of UiA CoLAB Social Innovation at The University of Agder. Lives in Grimstad, Norway. Runs a small consultancy on the side. http://theodorhenriksen.no